Mars

Bij Mars is de ingang van het Abraham Dolehof. Loop gerust even binnen om de binnentuin te zien. Openbaar toegankelijk !

Mars is de laatste rots planeet in ons zonnestelsel. Hij is de helft zo groot als de Aarde en heeft een hele ijle atmosfeer. Omdat Mars verder van de zon staat is de temperatuur van  -60 C tot rond het vriespunt. Mars heeft wel poolkappen en de hoogste berg in het zonnestelsel Mont Olympus (25 km hoog, 3 maal hoger dan de Mount Everest). Mars heeft twee piepkleine maantjes Phobus en Deimos die in de toekomst uit elkaar zullen vallen en Mars een ring zullen geven.

We gaan nu naar Jupiter. Tussen Mars en Jupiter ligt de Planetoïdengordel met miljoenen brokken die we astroïden en planetoïden noemen met een totale massa van 4% van onze Maan. Er zijn een 100 tal dwergplaneten van 100km tot 300km groot, met Ceres, Vesta Palla en Hygiea als de grootsten. Daarom moeten we nu een flink eind afleggen. 

route

Loopt vanaf Mars iets terug en rechts de Hamburgerstraat in, daarna rechtsaf de Nieuwe Gracht af. Aan het eind van de Nieuwe Gracht ga je schuin naar links. Op de brug vind je Jupiter aan de rechterkant.

Bij Nieuwe Gracht nr 183 kom je bij de oude Hortus van de universiteit. Als de poort open is loop even door de tuin.